måndag, november 10, 2008

Var finns miljövinsten?

Bensinpriset sjunker i takt med lågkonjukturen bli djupare. Nu är det alltså billigare att köra med bensin i en etanolbil än att köra på etanol. Dessutom går vi mot vinter och då höjer man bensinhalten i E85 till 25 % vilket innebär att bränslet borde heta E75 istället. Många etanolbilar går riktigt taskigt när det är kallt om man inte tankar bensin och ibland går de inte att starta. Därför tankar säkert de flesta bensin istället. Särskilt som det idag är nästan lika billigt och du inte behöver tanka lika ofta. Så var finns miljövinsten? Varför sponsrar vi bilar som tankas med bensin när det finns bättre alternativ? Eller varför lägger vi inte pengarna på att subventionera bränslet istället? Eller varför tvingar vi inte den plågade bilindustrin att tillverka bilar som inte går att tanka med bensin? Det finns alternativ. Elbilar med dieseltank och partikelfilter.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tycker generellt sett att Etanol verkar ganska meningslöst, använda spannmålsproduktion till bränsle och så stiger priserna på spannmål och så svälter folk...

/Magnus

Mr Hyde sa...

Precis, inte direkt en långsiktig lösning på planetens klimatkris. Såvida inte människan ska svälta ihjäl för det hade varit en välgärning för planeten. Nu känns det inte som en lockande idé. Så varför inte satsa på förnyelsebara energikällor istället. Elbilar med dieselmotorer för långa sträcker.

/Mr H - miljövännen