måndag, november 10, 2008

Smålänningar

Kalmar vinner allsvenskan. Jag gratulerar och tycker det är kul. Kalmar är värdiga vinnare. De har satsat långsiktigt och har legat i toppen av serien i flera år. Kontinuiteten har gjort laget starkt först i defensiven och sedan också i det offensiva spelet. Har en allsvensk segrare i modern tid gjort fler mål? I Elmbröderna har de åtminstone två spelare som kan vara nyttiga i landslaget i många år. Få svenskar har bättre tillslag på bollen än Rasmus och Viktor. Dessutom är de synnerligen välväxta herrar och det kan behövas i det annars ganska kortväxta svenska mittfältet.

Samtidigt är det ju märkligt att seriens stora drakar aldrig lär sig av lag som Kalmar, Halmstad och i viss mån Elfsborg. Malmö är ju typexemplet på en illa skött förening med stora ambitioner och utan kontinuitet. Problemet sitter i ledningen. Idag är klubbarna företag och måste skötas som sådana också. Tyvärr har man inte rekryterat på sig ledning för att driva företagen. Att ösa ut pengar på spelare löser inga problem om man inte har en stabil grund att stå på. Sedan finns det alltid folk som tycker att det är dåligt för svensk fotboll att Kalmar och Halmstad vinner allsvenskan. De kan ju ändå inte hävda sig i Europa. Inga arenor och ingen ekonomi. Nej, det är sant men det har ju visat sig att inga andra lag har lyckats heller trots större resurser. Det är dessutom inte Kalmars uppgift att se till att svensk fotboll tar sig till de fina salongerna. De har bara gjort ett otroligt bra arbete med små medel.

Det är också nu tydligt vilket av landsortslagen som är herre på täppan. Kalmar har skåpat ut HBK under flera år nu men inte tagit någon titel. I år togs den och nu är det inget snack längre. Grattis Kalmar!

Inga kommentarer: