torsdag, september 11, 2008

Målarfärg som torkar

Det har varit landskampsvecka. Först Albanien borta i lördags och sedan Ungern hemma igår kväll. Champagnefotboll är nog det sista ordet jag skulle sammanfatta dessa matcher med. Sverige ska vara otroligt nöjda med 4 poäng efter ha mött c-nationerna Albanien och Ungern. Så illa är det. Det är sorgligt att se Henrik Larsson och Zlatan när spelet är så dåligt. Larsson gör alltid nytta och spelade fram till bägge målen men han har, 37 år gammal, fortfarande kapacitet till så mycket mer. Zlatan är ju en skugga av sig själv. Det syns att han är frustrerad och det var bara tillfälligheter som gjorde att han inte drog på sig rött kort.

Faktum är att landslaget gör Zlatan dålig men Zlatan gör landslaget ännu sämre. Zlatan är Sveriges enda superstar men om Sverige vill bli ett fungerande lag igen måste han bänkas eller så måste någon få honom att förstå att han måste jobba för laget. Jag tror inte Lagerbäck är kapabel att ändra på Zlatan och laget har inte kapacitet att spela som Zlatan vill. Någon måste bort. Antingen Zlatan eller Lagerbäck.

Då är det betydligt mer intressant att följa Paralympics. Få saker ha imponerat mig så mycket. När man ser killar och tjejer utan armar och ben som simmar blir man stum av häpnad. Jag kan ju för tusan gubbar inte simma med alla armar och ben i behåll. Fantastiskt. Sedan finns det ju grenar som man ställer sig något mer frågande till. 100 meter löpning för blinda med ledsagare. En något förvirrande gren där idrottsmännen/kvinnorna har en guide med sig som de är bokstavligt talat fästa vid. Det ser ju en aning absurt ut när guiden drar den tävlande eller tvärtom. Förmodligen bygger min skepsis enbart på okunnighet men man undrar ju hur guiderna utses. Lottas de ut eller har man med sin egen? Kan man ha otur och få en långsam rackare? Vad händer om guiden blir sjuk eller skadad?

Nåväl. Helt klart är att Paralympics förtjänar mer uppmärksamhet. Det är där de riktiga hjältarna tävlar. De som kanske inte har haft turen att begåvas med en hel kropp men som ändå presterar saker som gemene man bara kan drömma om. Dessutom är rullstolsbasket mer underhållande än vanlig basket. Bara en sån sak.

Inga kommentarer: