onsdag, augusti 08, 2007

Engagemang kring Örjans Vall

HBK står utan en funktionsduglig arena. Visst går det fortfarande att spela allsvenska matcher (när det inte regnar, eller har snöat) på arenan men kommer det mer än 8000 åskådare så är det långt ifrån alla som kan se matchen. Bristen på sittplatser är största för de allsvenska matcherna, men på sikt är mycket som inte håller måttet. Idag går det knappt att bedriva elitfotboll utan rejält tilltagna sponsorloger, en restaurang där man kan sitta och äta och samtidigt se matchen live. HBK är i år åter ett topplag och chansen är god att det blir spel mot Europeiskt motstånd under vinterhalvåret då klubben har möjlighet att kvalificera sig för Europaspel, Royal league mm. Dessa matcher går inte att spela på Örjans Vall då arenan inte är godkänd för spel i internationella matcher. Samtliga partier i kommunfullmäktige har sagt nej till de förslag som HBK och andra aktörer föreslagit för att råda bot på eländet. Detta utan att komma med något motförslag överhuvudtaget.

Jag är givetvis stor motståndare till all form av kommunalt slöseri av pengar. Det måste finnas rimlighet i vad man kan förvänta sig av kommunen i form av stöd till idrott. Men det kategoriska nekandet till alla förslag är häpnadsväckande och man undrar stundom om de styrande verkligen är insatta i ämnet. Nu är förvisso inte HBK inte ensamt om att bli styvmoderligt behandlat av kommunen. I princip all elitidrott som bedrivs i Halmstad har fått sin släng av sleven. Drott har i flera år spelat i lokaler där man vid regnoväder fått spela med regnrock på inomhus.

Halmstad profilerar sig ofta som en idrottstad. Det kan inte bli mer motsägelsefullt. För Halmstadkommun är förmodligen den kommun i Sverige som stöder sina elitföreningar minst i förhållande till folkmängd. Jag läste en blogg som föreslog att man skulle skapa ett enfrågeparti i Halmstad som bara tog upp arenafrågan. Idén är god även om jag är mot principen. Livet består av fler frågor. Men om man vill driva frågan till sin spets är tanken god.

Ge oss en ny arena i Halmstad där vi kan se allsvensk och europeisk fotboll!

Inga kommentarer: