torsdag, april 29, 2010

Kapitalistens tårar

Jag är ju en ambivalent varelse av naturen. Jag, som många andra, har svårt att leva som jag lär. Jag har socialistiska ideal och blir upprörd över girighet, men jag är samtidigt inte okänslig för pengar. Det är valår och det ska bli mycket intressant att se hur de rödgröna ska lösa skattehöjningarna utan att tappa röster. Nu har ju de börjat släppa de första åtgärderna:

  • Skattehöjningar för alla som tjänar mer än 40 tkr/mån
  • Förmögenhetskatt ska tillbaka
  • Höjd fastighetskatt till vissa
  • Höjd bränsleskatt (bensin och diesel) med ca 50 öre/litern.

De flesta potentiella rödgröna väljare kan nog köpa de tre första punkterna men den sista är en svårsmält anrättning med hög risk för sura uppstötningar för majoriteten av befolkningen. Icke desto mindre är den nödvändig om vi någon gång ska minska vårt beroende av oljan som bränsle.

Det ska bli spännande att se hur väljarna resonerar i september.

Kollar ni på Draknästet? När jag första gången hörde talas om Draknästet på SVT blev jag först mycket förvånad över att SVT tog sig an ett sådant koncept. Jag blev också förvånad av att välkända och mycket framgångsrika riskkapitalister ville ställa upp på programidéen.

Nu kan jag inte slita mig från programmet. Det är ju lysande. Igår var det sista gången för säsongen och allt sedan William kom till världen har jag blivit väldigt blödig och när den sista entrepreprenören för säsongen gästade drakarna började tårarna trilla på Mr Hyde. En välgörare fick drakarnas pengar och lovade att mildra lidandet för många. Det stockade sig i halsen och trots att jag vet att det bara är tv, blev jag varm i hjärtat av att det finns folk som vill väl i vårt cyniska samhälle.

Nu hoppas jag verkligen att Draknästet kommer tillbaka nästa år.

Inga kommentarer: